Lecțiile lui 2020

Anul trecut a venit cu multe provocări, pierderi, restricționări, forțând-ne să ne depășim limitele, să acceptăm ce părea inacceptabil, să ne adaptăm, să ne protejăm, să luăm o pauză și distanțare față de felul în care am trăit lucrurile până acum.
 
Tot am auzit discuții despre lecțiile lui 2020. Eu le-aș rezuma așa:
 
1. Lecția flexibilității: să trăiești în prezent, clipă de clipă, fără planuri și așteptări. Planificarea e bună și are sens, dar de multe ori viața ne ia prin surprindere distrugând posibilitatea de realizare a lor. Atunci când suntem atașați de ele suferința resimțită poate fi foarte mare. O a
 
2. Lecția intimității: să stai cu tine, conectat cu sufletul tău și al celuilalt, în comunicare autentică.
Poate ne-am obișnuit să ne vedem relațiile ca pe ocazii de distracție împreună. Când contextele de distracție (distragerea a atenției către tine) dispar ești forțat să te confrunți cu propria ființă mai profund, să găsești modalități de a te simți bine doar cu tine și să oferi aceeași profunzime și calitate a atenției și celui de lângă tine, pentru o reală și autentică relaționare.
 
3. Lecția smereniei: nu tu deții controlul, “Facă – se Voia Ta! “
Să realizezi că nu întotdeauna centrul controlului e la tine, că ego-ul tău nu are atâta putere cât îți dorești, să oferi încredere divinității, acceptând că sensul unor evenimente nu îți este cunoscut acum, dar ți se poate revela ulterior.
 
4. Lecția introspectiei și cunoașterii de sine: Călătoria interioară, către propriul Sine e mai profundă și valoroasă decât cea exterioară. Uneori viața te forțează să te întorci către tine, să te confrunți cu Umbra ta și să cauți să integrezi părțile reprimate, să vindeci rănile netratate, să descoperi comorile din inconștient.
 
5. Lecția detașării: să renunți la cum crezi tu că ar trebui sa îți fie viața și lumea. Noi nu percepem corect și obiectiv realitatea, ci prin prisma credințelor, valorilor experiențelor, interpretărilor noastre. E important să facem un pas înapoi, să ne analizăm filtrele, convingerile, ancorele, să ne sporim toleranța frustrare si flexibilitatea mentală.
 
6. Lecția bucuriei: să apreciezi fiecare moment de împlinire, orice mică realizare, pentru că asta e cheia mulțumirii în viață. O atitudine de valorizare a lucrurilor mărunte și cultivare a emoțiilor pozitive, orice s-ar întâmpla în jur. Fericirea vine din felul în care ne educam să primim viața.
 
7. Lecția recunostintei: să mulțumești pentru darul vieții, pentru aerul pe care îl respiri, perna pe care dormi, mâncarea ingerata, sănătatea ta și a familiei, prietenilor, colegilor. Viața e un dar prețios și e important să fie celebrată. Practica recunoștinței e vindecătoare și revitalizanta.
 
8. Lecția compasiunii față de cei care și-au pierdut viața, serviciul, venitul, calitatea vieții. Creștem emoțional când empatizam cu semenii noștri, când realizăm că suntem toți colegi și pasageri în aceeași barcă iar binele individual depinde de binele comun.
 
9. Lecția colaborării: cum să ne susținem unii pe alții în traversarea durerii, anxietății, pierderii, incertitudinii. Nimeni nu poate face față dificultăților complet singur, iar rănile se vindecă doar într-o relație conținătoare și validantă. Nimeni nu are dezvoltate toate abilitățile, doar prin cooperare putem realiza lucruri cu adevărat mărețe. Să învațăm să fim răbdători și să vedem valoarea din diversitate, să cerem, primim și oferim suport. Fiecare are ceva prețios de dăruit,să ne deschidem să primim.
 
10. Lecția dăruirii: să oferi pur și simplu din ce ai, fără a știi dacă ți se va întoarce cândva
 
Așteptarile pot distruge relații, binele e valoros în sine, să nu ezita să îl facem, se poate întoarce din surse nebănuite și oricum doar a-l face ne împlinește nevoia de contribuție care ne întărește puterea personală.
 
Care-i perspectiva ta, ce ai adăuga?

Add A Comment